Gašparovič je za reorganizáciu kompetencií pri riešení mimoriadnych udalostí

03.09.2004 Celý región

Prezident SR Ivan Gašparovič je za reorganizáciu kompetencií ústredných štátnych orgánov vo vzťahu k riešeniu takých problémov ako sú povodne. Vyhlásil to 3....
Prezident SR Ivan Gašparovič je za reorganizáciu kompetencií ústredných štátnych orgánov vo vzťahu k riešeniu takých problémov ako sú povodne. Vyhlásil to 3. septembra pred novinármi po skončení obhliadky miest poškodených záplavami v obci Kapušany v okrese Prešov. Pred tým rokoval na krajskom úrade (KÚ) s predstaviteľmi štátnej správy a samosprávy.

Gašparovič povedal, že pred rokovaním vlády SR na tému povodní a prevencie pred nimi chce sa stretnúť s premiérom Mikulášom Dzurindom. \"Vláda pripravila plán do roku 2010, ale podľa toho, ako sme sa zhovárali, myslíme si, že je potrebné urobiť aj takú novú štruktúru organizovania a zodpovednosti, \" uviedol prezident. Konkretizoval, že \"možno zodpovednosť a kompetencie ministra pôdohospodárstva by sa mali rozdeliť\".
Prednosta KÚ v Prešove a predseda krajskej povodňovej komisie Jozef Polačko povedal, že do konca mesiaca septembra majú zozbierať podnety zo všetkých deviatich obvodných komisií, sumarizovať ich a vyhodnotiť, ako by sa mohli znížiť škody pri záplavách. \"Pán prezident prejavil záujem o tieto závery, \" poznamenal.
Gašparovič pri tejto príležitosti oznámil, že dá 100 tisíc korún zo svojej rezervy pre krajské úrady v Prešove a v Košiciach, aby poskytli ich obciam na zmiernenie následkov povodňových škôd. \"Viem, že je to veľmi málo, ale niektorým rodinám pomôže aj to, \" dodal.
Ladislav Kokoška, starosta Kapušian, očakáva, že prezidentova návšteva urýchli proces odškodnenia, na ktorý čakajú občania. Celkové škody v obci dosiahli vyše deväť milión korún.
Povodeň v závere júla t. r. na území Prešovského kraja spôsobila škody v objeme vyše 230 miliónov korún.
(jj)
 

Vyberte región

mark